google-site-verification: googleb695e0d071a7d4bd.html

Zašto je biser iz mora pravo čudo?

More krije mnoge tajne, za neke znamo, a neke će možda zauvek ostati sakrivene u morskom plavetnilu. Jedna od tajni mora, možda i najpoželjnija kada su dame u pitanju, jeste biser .

Tajna nastanka bisera iz mora

Zanimljiv je način kako školjka napravi biser.

Naime, dovoljno je da u školjku upadne zrno peska ili da se useli neki parazit. Oni predstavljaju jezgro oko koga će školjka godinama taložiti minerale, proteine, aminokiseline, da bi na kraju stvorila prelepi dragulj.

 

Medjutim, ono što se iskustveno znalo, što se vekovima korišćenja bisera ustanovilo, sada ima i svoju naučnu osnovu. Čitali ste u mnogim tekstovima da su Egipatske kraljice i Kineske carice koristile sprašeni biser.  To je bila tajna njihove večite lepote. Zanimljivo je da su bogatije trudnice Tajvana pile sprašeni biser iz mora. Znale su  da će im tako bebe imati zdraviju i lepšu kožu.

To zaista i jeste tako, jer bogatstvo bisera u njegovom organskon sastavu doprinosi njegovoj lepoti, ali i omogućava da ima fantastičan efekat na kožu.

Rezultati  istraživanja o sastavu Bisera

Sva ova saznanja su naterala farmaceutsku industriju da se pozabavi sastavom bisera i naučnom osnovom njegovog dejstva. U to ime  su sprovedena mnoga istraživanja na ovu temu.

Danas se zna da je biser iz mora dominantno izgrađen od kalcijum karbonata i to bioaktivnog kalcijuma. Pored njega  sadrži i magnezijum karbonat, silicijum, natrijum, aluminijum oksid, okside gvoždja, mangan, selen, titan itd. 

Takodje, sadrži 7 esencijalnih aminokiselina koje teško možemo naći u toj kombinaciji bilo gde u živom svetu, plus i 8 neesencijalnih. One formiraju peptide, polipeptidne lance, proteine. A možda najveća tajna bisera jesu faktori rasta koje školjka luči da bi biser rastao.

E, upravo oni podstiču kožu na regeneraciju, vraćaju joj mladost.

Zašto je nanotehnologija važna za biser iz mora?

Iako biserni prah sadrži različite vrste mikroelemenata neophodnih ljudskom organizmu…kalcijum, magnezijum, stroncijum, titanijum, barijum, skandijum, kobalt, cink, hrom, gvožđe, srebro, brom, mangan, torijum, natrijum, cezijum, sekenijum, bakar, itd. Ovi elementi se mogu apsorbovati i imati efekat samo kada je biserni prah usitnjen do nano čestica

Biserni Prah se dobija pomoću nano fizičke ultra-fine tehnologije, sa prosečnim veličinama čestica u opsegu od 40 nm do 80 nm.

Do danas se ne može naći finiji biserni prah od praha koji proizvodi Fenix.  Nano čestice su mnogo manje od epitelnih ćelija kože. Zato hranljivi sastojci bisernog praha mogu direktno dospeti do dubljih slojeva kože. U poređenju sa hemijskim pristupom u procesu proizvodnje koji dovodi do gubitka esencijalnih hranljivih sastojaka, fizička ultrafina tehnologija ne samo da poboljšava finoću čestica, već i zadržava kompletan prirodni sastav bisera.

Biserni prah se dugo godina već dodaje kozmetičkim preparatima da bi se poboljšalo njihovo dejstvo, a sada imamo priliku da koristimo čist biserni prah. On predstavlja ogroman izvor svih pomenutih materija.

biser

Upravo ovako dobijen biserni prah, omogućava da minerali na čelu sa aktivnim kalcijumom kožu ojačaju. Razbijaju nakupine melanina i eliminišu pege i staračke fleke .Ujedno, ti minerali osnažuju vezivno tkivo kože i vraćaju pogubljene veze između kolagena, te sprečavaju nastanak bora.  Postojeće bore bivaju znacajno umanjene i manje vidljive..

Minerali  sa aminokiselinama imaju izvrsno antizapaljensko dejstvo, te umiruju upaljenu kožu i rešavaju problem bubuljica. Masti bivaju upijene sa površine kože, pore se otvaraju, nano čestice dopiru u dublje slojeve kože, mitiseri se čiste. Proteini bisera iz mora deluju antioksidativno i sprečavaju oštećenja nastala od sunca.  Titan i stroncijum iz bisera absorbuju Uv zrake i zajedno sa kalcijumom omogućavaju zdravo i umereno tamnjenje kože. Svi ovi minerali, zajedno sa faktorima rasta, kožu podmlađuju i aktiviraju njen metabolizam. Može se reći da kožu bude iz uspavanog stanja i čine je ponovo mladom. I na kraju, ogromna prednost bisera iz mora je to što je potpuno prirodan produkt prirode . Dakle, bez hemijske obrade, te ne izaziva alergije u našem organizmu i odlično se prihvata od strane kože.

Biser iz mora nepravilnog oblika

Nadam se da sam uspeo da vam približim tajnu bisernog praha.

Da ne zaboravim, da svi mi imamo sreću da postoje biseri koji nisu tako savršenog oblika da bi se nosili oko vrata,  jer upravo to,  je svima nama omogućilo da biserni prah koristimo po pristupačnoj ceni u očuvanju našeg zdravlje, ali i postizanju večitog ideala-  kako da što duže ostanemo mladi i lepi, da nam koža blista!

Više o prirodnim maskama za lice sa bisernim prahom koje možete napraviti sami pročitajte OVDE.

Dr sc. med dr Andrej Veljkovic