google-site-verification: googleb695e0d071a7d4bd.html

Da li hormoni utiču na zdravlje naše kože i u kojoj meri je pitanje o kome se često polemiše.

Zdravlje naše kože itekako zavisi od hormona.

Hormoni imaju veoma važan uticaj kada su žene u pitanju. Dominantni hormon kod žena je estrogen. Upravo taj hormon utiče na lepotu naše kože, kose ali i na naše raspoloženje, apetit, vitalnost itd.

Obzirom da se kod žena nivo hormona menja shodno godinama, slobodno možemo reći da svaki životni period žene je karakterističan po odredjenim problemima koji se javljaju,upravo zbog hormonskih promena.

Hormoni i životno doba žene

U pubertetu, kada hormoni ,,bujaju“ najčešće se javljaju akne i mitiseri.

Ovo je osetljiv period kod dece, a proprate ga često problemi na koži, koji dodatno narušavaju njihovo samopouzdanje. To se dešava jer u pubertetu upravo dolazi do sazrevanja lojnih žlezda zahvaljujući hormonima. U ovom periodu naše telo proizvodi i više muških hormona tzv. androgena, a oni dovode do proizvodnje sebuma u lojnim žlezdama. Ukoliko dodje do prekomerne proizvodnje sebuma, pojaviće se akne.

U menopauzi, dolazi do značajnog opadanja nivoa estrogena i progesterona kod žena. Upravo iz tog razloga naša koža gubi elastičnost, postaje suvlja, a neretko se i peruta. Javljaju se i problemi u vidu masne kože kao i problematične kože. U ovom periodu je koži potrebno mnogo više vremena kako bi se obnovila jer ćelije gube moć očuvanja vlažnosti.

Menstrualni ciklus je takodje period u kome se javljaju odredjene hormonske promene. Svaka žena oseti te promene i to može biti itekako nezgodan period.  U toku 28 dana dolazi i do porasta i do pada nivoa hormona, pa shodno tome se i dešavaju promene na našoj koži.  U prvih 14 dana nivo estrogena raste, zatim od 14-og do 28 dana nivo estrogena pada, da bi pred sam početak mentruacije oba hormona bila na svom minimumu, U tom trenutku preovladava testosteron, a što dovodi do još veće proizvodnje sebuma.  I tako u krug. Predmenstrualne akne nas muče 7 do 10 dana pre menstruacije.

hormoni

Ali, kako rešiti probleme koji nastaju na koži?

Kako ne mrzeti vreme koje dolazi, već uživati u svakom novom danu bez nedostatka samopouzdanja jer na našoj koži uz hormone i godine ostavljaju tragove.

Biserni prah, obzirom na svoj sastav koji je potpuno prirodan, je odlično rešenje za one u pubertetu jer upravo kalcijum iz bisera umiruje upale na licu, smanjuje crvenilo i otklanja suvišnu masnoću koja se javlja. Biser maska za lice 888 je podobna za korišćenje i u menopauzi jer je njena glavna namena prirodni biolifting kože lica i vrata, što znači da na taj način vraća koži elastičnost i svežinu.

Što se tiče ,,onih dana u mesecu“ , Biser maska  nam veoma lako može postati dobar saveznik u borbi protiv akni jer smanjuje upalne procese na koži.

Nauka je odavno našla vezu između hormona i kože i na tržištu je sve više dostupnih preparata za negu i lečenje kože lica koji rešavaju različite probleme nastale na koži. Na nama je da odaberemo pravi i ukoliko imamo sreće prirodni preparat koji će blagotvorno delovati na našu kožu i rešiti naš problem na najbolji mogući način.

Ono što je sigurno je  da biti žena nije nimalo lako.

Međutim, danas nauka daje brojne odgovore, pa se možemo tešiti time kako medicina često zna šta nam je kada smo previše  nervozne ili gladne ili pospane. Zapravo, onda kada ni same ne znamo šta nam je. Hormoni!

 

Ovde možete pogledati recepte za maske za lice koj emožete napraviti same! Potpuno prirodne maske za lice, a sastojke sigurno imate u svojoj kuhinji. Brze, jednostavne a delotvorne.